Romania „mediaza” sau cum vrea Consiliul de Mediere sa faca reforma in mediere pe banii proaspetei conduceri a corpului profesional

Stimati colegi,
Ca urmare a participarii mele la sedintele on line desfasurate de catre Consiliul de mediere imi exprim urmatorul punct de vedere si inteleg ca pe viitor sa ma disociez de activitatile celorlalti membri din conducerea CPMJ Constanta:
Organizarea teritoriala a corpului mediatorilor nu intra in competenta Consiliului de mediere. Conform art.17 din legea 192/2006, Consiliul de Mediere, organism autonom cu personalitate juridica, s-a infiintat in vederea ORGANIZARII ACTIVITATII DE MEDIERE.
Cu toate acestea, depasindu-si competentele, Consiliul de Mediere, emite o serie de hotarari, privind organizarea corpului profesional .
Toate aceste hotarari sunt in vigoare si trebuie respectate pana cand o instanta de judecata va verifica legalitatea acestora. Astfel, am  participat la alegerile pentru conducerea corpului profesional al mediatorilor din judetul Constanta si am fost ales prin votul colegilor mediatori, in functia de vicepresedinte. Reprezint  interesele acestei profesii si ale colegilor mei. Nu sunt un oportunist si am curajul sa spun lucrurilor pe nume atunci cand ceva mi se pare dubios.
Este evident ca acest Consiliu doreste sa isi subordoneze corpul profesional, printr-un transfer de responsabilitati pe care acesta nu reuseste sa si le asume si sa le duca la indeplinire, cum nu au reusit nici predecesorii lor de-a lungul celorlalte mandate.
Pe parcursul  sedintelor on-line s-a trecut suspect de repede peste modalitatea de semnare a contractelor de mandat fara a ni se explica, zic eu, utilitatea acestora. Din punctul meu de vedere calitatea de reprezentant al corpului profesional al mediatorilor este incompatibila cu cea de reprezentant (mandatar) al Consiliului de mediere. De ce ar fi necesara mandatarea mea de catre Consiliul de mediere, pentru a putea pune in slujba acestei profesii si a implementarii ei la nivel teritorial si national, disponibilitatea mea ca timp, toata pregatirea si toata experienta mea profesionala?
Activitatile si actiunile de promovare si implementare a medierii, nu pot fi actiuni impuse de catre Consiliul de mediere conducerii corpului profesional al mediatorilor, fara ca acestea sa fie discutate si aprobate in unanimitate si cunostinta de cauza. Implementarea lor, presupune pe langa alocarea si organizarea timpului personal al fiecaruia dintre noi, atragerea de resurse umane si financiare. Reamintesc membrilor consiliului de mediere, ca fiecare dintre cei implicati in conducerea corpului profesional al mediatorilor, desfasoara si alte activitati care le asigura veniturile necesare traiului zilnic.
Personal va spun ca nu voi semna un asemenea contract de mandat pentru ca eu am participat la alegeri si am fost ales sa-mi reprezint colegii mediatori care fac parte din Corpul profesional si interesele acestora, nu sa fiu legat de un contract de mandat cu Consiliul de Mediere care ar insemna o subordonare fata de cel care ma plateste(sau NU) in detrimentul calitatii de reprezentant al mediatorilor.
Voluntariat am facut si pana acum in sensul ca am sustinut si sustin cu resurse proprii cea mai mare asociatie profesionala de mediatori din Constanta, CENTRUL DE MEDIERE DOBROGEA, dar una e sa iti folosesti resursele personale pentru viziunea ta si alta e sa le folosesti pentru viziunea altora!!
In continuare surprizele se tin lant in sensul ca aflam de la distinsa conducere ca nu vom avea nici macar un leu prapadit buget, pentru nici un fel de activitate, dand vina tot timpul pe consultantul fiscal care vezi Doamne nu transmite conducerii Consiliului de ce buget dispune! Daca pana acum asociatiile aveau ceva bani din cotizatiile platite de membri de acum incolo nu vor exista nici un fel de resurse financiare.
Si dinspre Consilul de mediere ce proiecte ne vin?? De caritate dragilor: sa plantam un copac, sa facem o casa, sa umblam bezmetici prin comunitate insotiti de un preot, suntem invitati sa ne oferim voluntari pentru proiecte europene…etc. Dar ceva ca sa mearga medierea???
Cu parere de rau va spun ca nu am auzit decat ceva vag cum ca ar depune prin toamna nu stiu ce proiect…..asa ca un an deja se cam duce si noi cu ce ne-am ales??? Cu 9 membri frumosi in Consiliu, nu? Si s-a schimbat si viziunea, ce mai, sa recunoastem! Ideile novatoare despre reforma in mediere inmuguresc peste noapte iar a doua zi sunt aprobate cu 5 voturi contra 4 sau varianta ajutatoare 8 contra 1.
Concluzia pe care o tragem este ca acest consiliu a reusit sa anuleze toata munca depusa in teritoriu de catre asociatiile profesionale care atata amar de vreme au facut multe lucruri bune pentru mediere si mediatori, inlocuindu-le printr-o hotarare suspecta cu niste surogate fara personalitate juridica, fara resurse, fara sedii, fara personal, fara….etc. Stimati colegi faceti cunostinta cu asociatia cu sediul in spatiul virtual si sedintele on-line!
Pentru colegii care nu cunosc diferenta dintre o asociatie cu personalitate juridica si una fara personalitate juridica precum cele infiintate de Consiliu acum, le spun doar atat ca o asociatie fara personalitate juridica este la mana Consiliului putand fi desfiintata din pix printr-o hotarare asa cum a fost de altfel si infiintata. O atfel de asociatie este slaba, dependenta, vulnerabila.
Distinsa conducere ne indeamna ferm sa primim in spatiile noastre private si mediatorii care doresc sa asiste la sedinta on line de parca birourile noastre personale sunt platite si intretinute de catre Consiliu si ar trebui sa le transformam in sali de vizionat sedinte!
Daca membrii Consiliului de Mediere sunt de parere ca proaspata conducere a CPMJ-urilor trebuie sa faca voluntariat timp de 6-12 luni ii invit  sa se solidarizeze cu noi si sa renunte pe aceasta perioada la indemnizatii, urmand ca acestea sa fie folosite pentru desfasurarea activitatilor pe care le propun. Atunci putem intelege ca ne dorim si contribuim cu totii la relansarea profesiei.
Solicitam membrilor Consiliului de mediere sa-si canalizeze energia si resursele pentru proiecte ce tin de organizarea activitatii de mediere astfel incat medierea sa devina o profesie functionala. Activitatile de caritate se fac in vremuri de prosperitate! (copiilor nostri cine le cumpara rechizite?).
Problemele pe care le-am expus mai sus nu fac decat sa scoata in evidenta disponibilitatea noastra de a face lucruri impreuna privind organizarea profesiei dar in parametri functionali, astfel incat sa gasim cele mai potrivite solutii.

Relu Badoi

vicepresedinte ales al
CPMJ CONSTANTA